Dzień Dyni u Tropicieli | Sokrates

Dzień Dyni w grupie Tropicieli był pełen wrażeń. Już rano dzieci w pięknych dyniowych i halloweenowych przebraniach poznały czym jest dynia, jakie są jej właściwości, dlaczego tak chętnie jest uprawiana, a także do czego możemy ją wykorzystać w kuchni i poza nią. Tropiciele zapoznali się z różnymi odmianami dyni, bezbłędnie sklasyfikowali je według koloru, kształtu oraz wielkości. Ćwiczyli przenoszenie za pomocą pęsety różnych nasion, co nie było łatwe, bo wymagało precyzji i skupienia. Czym byłoby święto dyni bez dyniowych smakołyków? Tropiciele samodzielnie wykonali dyniowe ciasto z jabłkami i cynamonem. Rankiem nakarmili drożdże i cierpliwie obserwowali ich pracę. Kiedy zaczyn był gotowy, wymieszali inne potrzebne składniki oraz z radością zagnietli i rozwałkowali ciasto. Efekt ich pracy był przepyszny!